Service & FAQ

Als bewoner van een Fijn Wonen woning is het belangrijk om te weten welke apparaten er in een woning zitten en hoe bepaalde problemen kunnen worden verholpen. Mocht het antwoord op jouw vraag er niet tussen zitten, neem dan gerust contact op met de klantenservice van Fijn Wonen.

Over de ventilatie

Fijn Wonen zorgt in haar woningen voor een gezond binnenklimaat. Hiervoor maakt zij gebruik van WTW balansventilatie. Met WTW balansventilatie gaat er bij het ventileren geen dure warmte verloren. De WTW ventilatieunit zuigt de gebruikte lucht af. De afzuigpunten zitten in de keuken, de badkamer en het toilet. De unit brengt verse buitenlucht de woning binnen, bijvoorbeeld in de woonkamer en slaapkamers. Tussen de afgevoerde en de toegevoerde lucht vindt een warmteoverdracht plaats. Dit betekent dat de warmte uit de afgevoerde lucht de toegevoerde lucht in de WTW ventilatieunit verwarmt. Door de warmteoverdracht is minder energie nodig om de koude buitenlucht te verwarmen.

Onderdelen van de ventilatie

WTW balansventilatie bestaat uit de volgende onderdelen

 • Ventilator. Deze zit in de ventilatieunit
 • Filters. In de ventilatieunit zitten 2 filters. De ene filter is voor het filteren van de toegevoegde buitenlucht. De andere filter is voor de afgevoerde binnenlucht.
 • Inblaasopeningen en afzuigpunten. Via de inblaasopeningen komt verse buitenlucht de woning binnen. Via de afzuigpunten wordt gebruikte lucht afgezogen.

Onderhoud van de ventilatie

Het is belangrijk om de filters in de WTW ventilatieunit regelmatig schoon te maken. Doe dit eens in de 2 à 3 maanden. Dit kun je doen met de stofzuiger of met een sopje. Eens in het halfjaar moet je de filters vervangen. Door het regelmatig vervangen van de filters blijft de luchtkwaliteit in huis zo goed mogelijk. De afzuigpunten en inblaasopeningen moet je schoonmaken als ze er vuil uitzien. Dit kan gemakkelijk met een vochtige doek.

Daarnaast is het verstandig de ventilatieunit eens in de 2 jaar van binnen schoon te maken. Zo voorkom je dat de vervuiling onbalans veroorzaakt. Door onbalans slijten de lagers sneller. De ventilatiekanalen moet je ongeveer eens in de 8 jaar van binnen schoonmaken. Wij raden aan om dit door een installateur of onderhoudsbedrijf te laten doen.

Bediening van het ventilatiesysteem

De bediening van het WTW ventilatiesysteem gaat via de draadloze afstandsbediening. De afstandsbediening heeft 3 standen en een timerfunctie.

 • Stand 1: geen of weinig (1 à 2) personen aanwezig in de woning.
 • Stand 2: meer dan 2 personen aanwezig in de woning.
 • Stand 3: op momenten dat er extra ventilatie nodig is. Bijvoorbeeld bij het koken, douchen of bij veel bezoek.
 • Timerfunctie (klokje): hiermee kun je de woning een kwartier lang ventileren op de hoogste stand. Na het kwartier valt de ventilatie terug in de eerder gekozen stand.

Tips voor ventilere

 • Tijdens het douchen: zet de ventilatie op de hoogste stand, zodat het vocht snel wordt afgevoerd. Een raam openzetten werkt in de badkamer ook goed om vocht af te voeren. Maar laat het badkamerraam niet te lang open staan, 20 tot 30 minuten is voldoende. Als het te koud wordt, kan juist condens en schimmel ontstaan.
 • Tijdens een feestje of andere momenten dat er veel mensen in huis zijn: zet de balansventilatie op de hoogste stand.
 • Bij het klussen in huis is extra ventilatie nodig. Dat geldt ook voor ná het klussen. Zet de balansventilatie op de hoogste stand. Vrijgekomen stoffen, zoals oplosmiddel, verdwijnen dan sneller uit je huis.
 • Bij het drogen van was in huis: laat wasgoed het liefst buiten drogen. Hang je het binnen, doe dat dan het liefst in een goed geventileerde ruimte. Zet de balansventilatie op de hoogste stand.

Veelgestelde vragen over ventilatie

Moeten de ventilatiefilters in de WTW ventilatieunit schoon zijn?

 • Woon je in een nieuwbouwwoning, dan kun je de filters zelf schoonmaken. De filters vind je in de technische ruimte naast de meterkast. Je kunt ze schoonmaken met een stofzuiger of met een sopje.

Ik wil af en toe een raam openzetten voor frisse lucht. Mag dat?

 • Ja, dat mag. Houd er rekening mee dat het invloed kan hebben op je energieverbruik. Het kan zeker geen kwaad om af en toe een raam open te zetten om te luchten. Bijvoorbeeld op je slaapkamer(s). Je kan op warme dagen in de avond de ramen tegen elkaar openzetten. Zo kun je de warme lucht uit de woning krijgen.

Er zitten kringen rondom de ventilatieventielen. Hoe maak ik dit schoon?

 • De ventilatieventielen blazen lucht tegen het plafond. Wanneer er stof in de lucht wordt meegeblazen, dan ontstaan er kringen rondom de ventilatieventielen. Je kunt de kringen verwijderen met een droge doek of met een stofzuiger (met een zacht borstelmondstuk). Ons advies is om de kringen rondom de ventilatieventielen regelmatig schoon te maken.

Ik ruik een rioollucht in de gang. Hoe kan dat?

 • De sifon die onder de WTW ventilatieunit in de meterkast hangt, werkt als stankslot. Als de sifon leeg staat, moet je die weer bijvullen. Om verdamping tegen te gaan, kun je er wat slaolie of zonnebloemolie aan toevoegen (slaolie en zonnebloemolie verdampen niet en drijven op het water).

Hoe kan het dat ik droge lucht merk?

 • Het wonen in een nul-op-de-meterwoning is een andere manier van wonen. Het ventileren gebeurt via de mechanische ventilatie. De mechanische ventilatie filtert ook de frisse lucht die van buiten naar binnen gaat.

Wat moet ik doen als de sirene gaat?

 • Zet de mechanische ventilatie uit (de stekker zit vaak in de meterkast). Als je niet bij het ventilatiesysteem kunt, zet dan de aardlekschakelaar om. Zo krijgt de WTW ventilatieunit geen stroom meer.

Mag ik de stekker uit het ventilatiesysteem trekken?

 • Haal je de filters uit het ventilatiesysteem om te vervangen of schoon te maken? Dan moet je het systeem uitschakelen. Ook als de installateur onderhoud uitvoert aan het systeem, zet hij dit uit. Daarna moet het systeem zo snel mogelijk weer aanstaan. Dit zorgt ervoor dat je altijd een gezond leefklimaat hebt in de woning.

Maakt mijn WTW ventilatiesysteem te veel geluid?

 • De WTW ventilatieunit maakt geluid. Wanneer je de unit op de laagste stand hebt staan, maakt hij het minste geluid. Het is belangrijk om de ventilatieventielen regelmatig schoon te maken om bijgeluiden te voorkomen. Zie hiervoor de handleiding.

Wat moet ik doen als het ventilatiesysteem een melding aangeeft?

 • Als er staat ‘filters vervangen’, dan kun je dat zelf doen bij een nieuwbouwwoning. Bij alle andere foutmeldingen kun je eerst het WTW ventilatiesysteem resetten. Geeft het systeem na de reset nog steeds een foutmelding aan, dan moet een monteur hiernaar kijken.

De Fijn Wonen woningen hebben een lucht-water warmtepomp. Met de lucht-water warmtepomp kun je je woning op een energiezuinige manier verwarmen.

Centrale verwarming

Je woning heeft vloerverwarming. Met buizen in de vloeren verdeelt de warmtepomp warm water over je woning.

Warm tapwater

Je woning heeft een boiler met warm tapwater. Gewoonlijk heeft de boiler genoeg warm water voor dagelijks gebruik. Is de warmtepomp uitgeschakeld geweest en wordt die weer ingeschakeld? Dan verwarmt de pomp eerst het tapwater in de boiler. Daarna warmt de pomp de vloerwarming op. Het kan dan een tijdje duren voordat de woning weer warm aanvoelt.

Werking en onderdelen van de warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp zet warmte uit de buitenlucht om in warmte voor in huis. In de warmtepomp zit een vloeistof die al bij een lage temperatuur (tot -20 graden Celsius) verdampt. De warmte van buiten zet deze vloeistof om in gas. Dit gebeurt in de verdamper. Een compressor perst deze damp samen, waardoor de temperatuur van de damp stijgt. Deze hete damp gaat door een warmtewisselaar aan de andere kant van de warmtepomp. Daar geeft de damp zijn warmte af aan het koude water uit de cv-installatie. Door het afgeven van warmte en het verlagen van de druk wordt de damp weer vloeistof. Zo kan het hele proces weer opnieuw beginnen.

Een lucht-water warmtepomp bestaat uit verschillende onderdelen. Dit zijn een warmtebron (buitenlucht), 2 warmtewisselaars (1 om warmte op te nemen en 1 om warmte af te geven) en elektrische energie. De elektrische energie is nodig om de warmtepomp aan te drijven. Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. De pomp verhoogt de temperatuur van de lucht dan via een compressor. Daarna geeft de pomp de warmte af aan de woning (via radiatoren en/of vloerverwarming). Het verplaatsen van de warmte doet de warmtepomp met een koelvloeistof.

Een warmtepomp is eigenlijk een omgekeerde koelkast. Een koelkast neemt warmte weg aan de binnenkant, waardoor de temperatuur in de koelkast daalt. De warmte geeft de koelkast af aan de lucht erbuiten. Dat is te voelen aan de achterkant van de koelkast. Voor de verwarming in huis doet een warmtepomp ongeveer hetzelfde. Het verschil is dat de pomp warmte haalt uit de lucht.

Onderhoud van de warmtepomp

Voor woningen met een prestatiecontract zorgt Fijn Wonen voor het onderhoud van je warmtepomp. In alle andere gevallen adviseren wij je een onderhoudscontract af te sluiten bij een erkende installateur.

Bediening van de thermostaat

De verwarming wordt geregeld met de thermostaat in de woonkamer. Je kunt hiermee de gewenste temperatuur instellen. Met de pijl omhoog gaat de temperatuur een halve graad omhoog. Met de pijl omlaag gaat de temperatuur weer een halve graad naar beneden. Aan de linkerkant zie je een knop met een kraan en een koffer. Daar hoef je niets mee te doen. Een vakman gebruikt bij een storing deze knoppen samen met de pijlknoppen. Als je er per ongeluk op drukt, dan heeft dat geen gevolgen.

Buitenkraan:

Fijn Wonen maakt gebruik van vorstvrije buitenkranen. Deze kranen druppelen na gebruik na om te voorkomen dat achterblijvend water bevriest. Dit is dus geen lekkage. De kraan moet je niet extra aandraaien.

Tips voor verwarmen van de woning

Wij adviseren een maximum temperatuur van 20 graden Celsius. Het systeem werkt het beste als de temperatuur hetzelfde blijft. Je kunt ’s nachts of als je niet thuis bent de thermostaat daarom beter niet naar beneden zetten. Wanneer je dat wel doet, duurt het ongeveer een halve dag voordat de woning weer op temperatuur is. Dit is niet prettig en kost veel extra energie.

Veelgestelde vragen over verwarming en tapwater

Kan de warmtepomp als het vriest wel genoeg warmte leveren voor het verwarmen van mijn woning?

 • Wanneer de temperatuur van de buitenlucht onder het vriespunt komt, heeft deze nog steeds energie. Ook wanneer koude lucht van -10 graden Celsius in contact komt met de warmtepomp kan het gemakkelijk haar energie (warmte) geven. Zelfs tot -20 graden Celsius kan de pomp nog werken.

Hoe lang kan ik warm douchen?

 • Met een waterbesparende douchekop (7 liter per minuut) kun je 46 minuten achter elkaar douchen. Heb je geen waterbesparende douchekop (15 liter per minuut) dan kun je 21 minuten achter elkaar douchen.

Welke vloerafwerking is geschikt voor vloerverwarming?

 • Vraag dit altijd aan een vloerspecialist. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer energie nodig is om de woning goed te verwarmen. Vloerafwerking met een isolatiewaarde van minder dan 0.014 (ook wel de ‘R-waarde’ genoemd) is geschikt als je energiezuinig wilt leven. Denk dan aan tegels en linoleum vloeren. Wil je liever laminaat (10 mm dik), kurkparket (6 mm dik), parket (15 mm dik) of tapijt (5 mm dik) laten leggen in je woning? Houd er dan rekening mee dat je tussen de 100 en 200 kWh per jaar meer energie nodig hebt om je woning zo goed mogelijk te verwarmen. Dat komt neer op een bedrag van tussen de 20 en 40 euro per jaar dat je meer betaald aan energie.

Mijn vloer voelt niet warm aan. Werkt de vloerverwarming wel goed?

 • Het is een laagtemperatuursysteem. Hierdoor voelt de vloer niet warm aan, maar de ruimte wordt wel verwarmd.

Hoeveel geluid maakt de buitenunit van de lucht-water warmtepomp?

 • De buitenunit maakt 43 dB aan geluid. Dit komt overeen met het gezoem van een koelkast.

Wanneer moet ik de warmtepomp bijvullen en hoe doe ik dat?

 • Een warmtepomp moet je net als een cv-ketel regelmatig controleren en onderhouden. Controleer 1 keer per half jaar de druk die je kunt aflezen op de meter van de warmtepomp in de technische ruimte. Als de druk lager is dan 1 bar, dan moet je de pomp bijvullen met leidingwater. Hiervoor vind je een vulkraan en vulslang in dezelfde ruimte als de warmtepomp. Vul net zolang bij tot de druk niet meer oploopt of maximaal tot 1,5 à 2 bar.

Kan de warmtepomp ook koelen?

 • Nee, dat doet de warmtepomp niet.

Ik heb geen warm water en verwarming. Wat moet ik doen?

 • Geeft de warmtepomp een foutcode aan? Controleer dan de spanning van de warmtepomp, groep… in de meterkast. Neem contact op met onze klantenservice. Dat kan door te bellen met het Fijn Wonen servicenummer 0800-1219 of met je verhuurder.

Mijn buitenkraan druppelt na als ik deze dichtdraai. Hoe kan dat?

 • Fijn Wonen maakt gebruik van vorstvrije buitenkranen. Deze kranen druppelen na gebruik na om te voorkomen dat achterblijvend water bevriest. Dit is dus geen lekkage.

Fijn Wonen maakt gebruik van een zonne-energiesysteem. Zo kun je je elektriciteit op een milieuvriendelijke manier opwekken. Het systeem bestaat uit zonnepanelen en een omvormer. Een omvormer zet de opgewekte gelijkstroom vanuit de zonnepanelen om in bruikbare wisselstroom voor je huishouden. Dit is dezelfde soort stroom als uit het stopcontact komt. De energie stroomt het elektriciteitsnet van het huis binnen.

Over het zonnepaneel

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Die zonnecellen zijn gemaakt van een materiaal dat alleen stroom geleidt als er licht op valt. Dat materiaal is meestal silicium. Als er licht op het paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Dat heet gelijkstroom.

Over de omvormer

Fijn Wonen maakt gebruik van omvormers van het merk Growatt. De omvormer hangt op zolder en werkt alleen overdag als de zonnepanelen genoeg energie geven. De gebruikers die met de zonnepanelen verbonden zijn, bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten en verlichting, verbruiken de energie. De opgewekte energie die niet direct verbruikt wordt, gaat terug naar het energiebedrijf.

Onderhoud zonnepanelen en omvormer

Je hoeft zelf geen onderhoud uit te voeren aan de zonnepanelen of de omvormer. De omvormer kun je wanneer nodig schoonmaken met een licht vochtige doek. Laat de behuizing altijd om de omvormer zitten. De onderdelen in de omvormer staan onder stroom. Het aanraken van onderdelen kan leiden tot ernstig letsel. Alle werkzaamheden aan de omvormer mogen alleen worden uitgevoerd door gekwalificeerd personeel.

Veelgestelde vragen

Hoe meld ik mijn zonnepanelen aan?

 • Je kunt je zonne-energiesysteem aanmelden bij je netbeheerder via de website www.energieleveren.nl. Het stappenplan voor de aanmelding vind je hier [doorlinken].

Moet ik zelf iets doen om energie op te wekken?

 • Je hoeft niets te doen om je eigen zonne-energie op te wekken.

Hoe kan ik zien wat de zonnepanelen opwekken?

 • Op de omvormer kun je onder andere de opgewekte energie in kilowattuur (kWh) van die dag aflezen. Ook kun je de totale opgewekte energie zien. Je kunt door de instellingen gaan door rustig op de omvormer te kloppen. Door nog een keer op de omvormer te kloppen ga je naar de volgende instelling toe.

Als overdag de zon niet schijnt, wekken mijn zonnepanelen dan wel energie op?

 • Het opwekken van energie gebeurt met daglicht. In de zomer wekken de zonnepanelen dankzij de langere dagen meer energie op dan in de winter.

De omvormer is uit en er brandt geen lampje. Wat is er aan de hand?

 • Is het buiten donker? Dan is de omvormer helemaal uitgeschakeld en start morgen weer op. Is het buiten stralend weer? Neem dan contact op met onze klantenservice door te bellen met het Fijn Wonen servicenummer 0800-1219.

De omvormer geeft de melding ‘grid loss’. Wat moet ik doen?

 • De schakelaar van de aparte groep in de meterkast is uitgeslagen. Deze hoort naar boven te staan. Je moet de schakelaar weer omzetten en dan een aantal minuten wachten. Verhelpt dit het probleem niet? Neem dan contact op met onze klantenservice door te bellen met het Fijn Wonen servicenummer 0800-1219.

Als de stroom uitvalt, kan ik dan stroom van mijn zonnepanelen blijven gebruiken?

 • Nee, bij een stroomstoring schakelt de omvormer ook uit. Zonder omvormer wordt er geen stroom omgezet naar de woning.

Moet ik de zonnepanelen schoonmaken?

 • Nee, dat is niet nodig. Omdat de zonnepanelen in een bepaalde hellingshoek liggen, spoelt het regenwater het vuil gemakkelijk weg. Ook zit er een dunne, vuilafstotende laag op de zonnepanelen. Daardoor blijft weinig vuil op de zonnepanelen liggen.

Over de kozijnen

De Fijn Wonen woningen hebben kunststof kozijnen van hoge kwaliteit. Deze stijlvolle kozijnen geven comfort en gemak. Een voordeel van kunststof kozijnen is dat deze minder onderhoud nodig hebben dan houten kozijnen. Daarnaast zijn kunststof kozijnen milieuvriendelijker dan houten kozijnen en gaan ze langer mee. Door het gebruik van nieuwe technieken zijn ze ook nog eens extra isolerend. De kunststof kozijnen hebben HR+++ glas. Dit is glas met een hoog rendement. Dat betekent dat de stookkosten gemaakt hoeven te worden.

Over het hang- en sluitwerk

De kunststof ramen en deuren hebben hang- en sluitwerk dat van hoge kwaliteit en inbraakveilig is. Dit hang- en sluitwerk is gemakkelijk te gebruiken en heeft een lange levensduur. De buitendeuren hebben veilig hang- en sluitwerk om inbrekers tegen te houden. Afgesloten deuren zijn alleen met grof geweld van buitenaf te openen. Het is belangrijk om hang- en sluitwerk goed te gebruiken. Draai de sloten van de buitendeuren altijd op het nachtslot als je de woning verlaat en laat geen sleutel aan de binnenkant in het slot zitten. Hang- en sluitwerk is de verzamelnaam voor alle producten die worden gebruikt om deuren en beweegbare ramen af te hangen, te openen, vast te zetten, te sluiten en op slot te doen.

Onderhoud van de kunststof kozijnen

De kunststof kozijnen in de Fijn Wonen woningen hebben weinig onderhoud nodig. We adviseren om regelmatig de kunststof kozijnen samen met de beglazing schoon te maken. Zorg ervoor dat je de kunststof kozijnen na het schoonmaken afneemt met een droge doek of zeem. Gebruik bij het schoonmaken van de kozijnen geen schurende middelen, want die veroorzaken krassen in de kozijnen. Ook benzine, aceton en andere agressieve middelen beschadigen het kozijnoppervlak.

Onderhouden hang- en sluitwerk

De ramen en deuren zijn voorzien van hoogwaardig hang- en sluitwerk. Om er voor te zorgen dat de ramen en deuren goed blijven functioneren, adviseren wij je om het hang- en sluitwerk regelmatig met een vetvrij smeermiddel te onderhouden. Hierdoor blijft het optimaal blijven functioneren en wordt slijtage tot een minimum beperkt.

Tips

We adviseren om het kozijnoppervlak eens in de 3 jaar uitgebreid schoon te maken en daarna te conserveren. Kozijnen conserveren houdt in dat de kozijnen een vuil- en waterafstotende laag krijgen. Zo voorkom je corrosie en verwering (aantasting door de omgeving). De levensduur van de kozijnen neemt hierdoor flink toe.

Veelgestelde vragen

Hoe gebruik ik de draai-kiepramen?

 • De raamkruk kun je in 3 standen plaatsen. 1. Wijst de kruk naar beneden, dan is het raam afgesloten. 2. Wijst de kruk opzij, dan staat het raam in de draaistand. 3. Wijst de kruk naar boven, dan staat het raam in de kiepstand (ventilatiestand). Je moet het raam altijd eerst sluiten, voordat je een andere stand kiest. In de kiepstand kun je het raam niet zomaar openen, maar is het ook niet inbraakveilig.

Hoef ik geen onderhoud uit te voeren aan de kunststof kozijnen?

 • Een beetje onderhoud is wel nodig. Zo blijven de kozijnen hun uitstraling houden op de langere termijn. Het is genoeg om de kozijnen samen met het glas schoon te maken. Zorg er wel voor dat je ook de kozijnen na het schoonmaken afneemt met een droge doek of zeem.

Mag ik folie of kranten op de beglazing plakken?

 • Nee, het plakken van folie of kranten op de beglazing is niet toegestaan. Het kan ervoor zorgen dat het glas gaat scheuren. Zo’n ’thermische breuk’ valt niet onder de garanties en wordt vaak niet door een verzekeraar vergoed.

Mijn beglazing beslaat aan de buitenkant. Moet ik me zorgen maken?

 • Doordat de beglazing erg goed isoleert, kan het gebeuren dat die aan de buitenkant beslaat. Dit is een normaal verschijnsel en je hoeft je hierover geen zorgen te maken.

Mijn kozijnen sluiten niet goed. Wat moet ik doen?

 • Misschien zit er vuil en/of een steentje in of rondom het draaiende deel. Kijk of dat het geval is. Zo ja, verwijder dan het vuil en/of het steentje. Als dit niet het probleem is, neem dan contact op met onze klantenservice. Dat kan door te bellen naar het Fijn Wonen servicenummer: 0800 – 1219.

Mag ik boren in de kunststof kozijnen (bijvoorbeeld voor het monteren van jaloezieën)?

 • Voor het op temperatuur houden van de woning is de luchtdichtheid van belang. Daarom is het niet bedoeling om te boren in de kunststof kozijnen. Boorgaten kunnen ervoor zorgen dat de woning niet meer luchtdicht is. Daarnaast zorgt boren in kunststof kozijnen tot onherstelbare schade aan het kozijn.

Welke hor kan ik gebruiken voor kunststof kozijnen?

 • Voor het gebruiken van raamhorren in draai-kiepramen kun je kiezen uit 2 systemen: de inzethor en de klemhor. De inzethor wordt met een aluminium profiel van binnenuit tussen het raam en de rubberen afdichting geplaatst. De klemhor wordt van buitenaf naar binnen getrokken en met metalen lipjes achter de rubberen afdichting vastgezet.

Lekkage
Het overgrote deel van buitenbergingen en garages is gebouwd met halfsteens metselwerk of een gevelopbouw met houten delen. Dit zorgt in de berging of garage voor een vochtig binnenklimaat. Zulke ruimtes zijn dus niet geschikt voor de opslag van vochtgevoelige spullen. Als je de buitenkant met een waterafstotend middel behandelt, dan kan dat het binnenklimaat een beetje verbeteren. Maar het blijft een onverwarmde ruimte waar de luchtvochtigheid binnen meestal net zo hoog is als buiten.

Handdoekradiator badkamer
In de badkamer staat een elektrische handdoekradiator. Met deze radiator kun je de temperatuur in de badkamer snel verhogen en kun je je handdoeken drogen. De handdoekradiator is niet bedoeld om de badkamer steeds te verwarmen. Dat geldt wel voor de vloerverwarming in de badkamer. Wanneer je de handdoekradiator wel steeds gebruikt om de badkamer te verwarmen, zijn je energiekosten hoger.

Rookmelder
De rookmelders hebben een stofkap die de rookmelder beschermt tegen vervuiling. Stof, verfdampen en andere troep die door de lucht gaat, kan in de rookmelder komen en voor weerspiegeling zorgen. Deze stofkap moet goed vastzitten. Zo zijn de openingen om lucht in te laten afgedekt tijdens alle bouwwerkzaamheden. De stofkap moet je dus pas weghalen wanneer de woning helemaal klaar is en de bewoner er gaat slapen.

Schoonmaak van de nieuwe woning
Alle onderdelen van de woning zijn nog ’vers’. Wees daarom voorzichtig met agressieve schoonmaak- en/of schuurmiddelen. Vooral het schilderwerk en de voegen van het tegelwerk zijn nog kwetsbaar. Omdat er nog veel bouwvocht is, moet je bij het schoonmaken niet te veel water gebruiken. Pas op met het afplakken van ruiten om inkijk tegen te gaan. Door het afplakken kunnen in het glas grote temperatuurverschillen ontstaan. Die kunnen zorgen voor een breuk in het glas.

Veelgestelde vragen

De onderhoudstermijn van mijn woning is voorbij. Heb ik nog garantie?

 • Klachten bij de oplevering en binnen de eerste 3 maanden na oplevering van de woning vallen onder de garantie van het contract. Na 3 maanden na oplevering gaat de SWK-garantie in. Deze garantie duurt 6 jaar, maar voor onderdelen van de woning gelden kortere termijnen.

Waar moet ik rekening mee houden bij het inrichten van de nieuwe woning?

 • Ga je je woning in gebruik nemen? Lees dan eerst de tips van de SWK. Deze tips hebben te maken met het wonen in en het onderhouden van de woning. Je kunt de tips van de SWK vinden op de volgende website: [SWK – Ingebruikname en onderhoud van de woning]

De rookmelders piepen. Wat moet ik doen?

 • Piepen de rookmelders, maar is er geen rook? Dan zijn de batterijen leeg. Die moet je vervangen.

Hoe vervang ik de koolstoffilter van de afzuigkap? Hoe vaak moet dit gebeuren?

 • Dit verschilt per afzuigkap. Kijk voor de juiste instructie in het onderhoudsboekje van je afzuigkap.