Gorredijk Heerenacker

In opdracht van woningcorporatie Elkien verduurzaamde Van Wijnen 40 woningen volgens het Fijn Wonen-concept aan de Heerenacker in Gorredijk. De ‘nieuwe warme jas’ voor deze woningen werd in eigen beheer ontwikkeld als een compleet prefab product. Zo werd de duur van de werkzaamheden in en om de woningen sterk ingekort. De woningen zijn inmiddels opgeleverd en bewoners zoals Stefanie en haar kinderen genieten van een prettig binnenklimaat met een duurzame stroomvoorziening. Het betreft nu een zogenaamde ‘Nul op de Meter-woning’; er wordt voldoende energie opgewerkt om de woning te voorzien van energie inclusief het gebruik van de bewoners. Daarnaast is het straatbeeld van de Heerenacker enorm opgefrist.

Sinds 2011 woont Stefanie naar tevredenheid met haar drie kinderen, Bart, Dinand en Senn, op de Heerenacker in Gorredijk. “De sfeer in de buurt is goed, mijn kinderen en ik hebben het hier naar onze zin,” aldus Stefanie. De woning was wel wat verouderd. Dat er voor de 40 huishoudens iets stond te gebeuren, was duidelijk. De mate waarin woningcorporatie Elkien uitpakte was een grote verrassing.

‘Nieuwe jas’

Vooral in de winter werd duidelijk dat er behoefte was aan verbetering van het binnenklimaat: beslagen ramen, tocht, vocht in de woning, een hoge energierekening en schimmelvorming waren Stefanie een doorn in het oog. De plannen van Van Wijnen en Elkien om de woningen te voorzien van een ‘nieuwe, beter geïsoleerde jas’ in de vorm van een nieuwe gevel klonken als muziek in de oren. De gevel zou samen met nieuwe installaties en zonnepanelen op het dak voor een prettiger leefklimaat en een vriendelijkere energierekening zorgen.

Verbouwen in bewoonde staat

Het uitvoeren van werkzaamheden in bewoonde woningen is altijd een inbreuk op de rust en privacy van bewoners. Tijdelijk bij familie of vrienden doorbrengen, was een optie voor Stefanie, maar vergt met drie thuiswonende kinderen ook een behoorlijke inspanning. Stefanie besloot zich die klus te besparen en bleef tijdens de werkzaamheden in haar woning. Ze hield de werkzaamhedenkalender nauwgezet in de gaten. Met de ongemakken die dit met zich meebracht, ging zij inventief om. “Hoewel de jongens een paar dagen pizza of patat een prima idee vonden, vond ik koken en douchen in de wisselwoning een betere oplossing.” De sleutel van deze woning haalde zij op bij de uitvoerder, waarna de douchespullen net als op de camping in een tas gingen.

Het team

Bewonersconsulente Kiki Ongering en uitvoerder Henk Postmus onderhielden de contacten met de bewoners. Stefanie: “Kiki en Henk waren altijd bereikbaar.” Uiteraard verliep niet alles volgens het boekje. Zo trok Stefanie na een zomerse wolkbreuk bij Henk aan de bel. “Ik voelde me wel wat bezwaard om hem buiten kantoortijden te bellen. Maar Henk reageerde vriendelijk en regelde dat de ongemakken werden opgelost. Er staat echt een team voor je klaar.”

Dat de werknemers toegankelijk waren was ook de twee jongste jongens opgevallen. “Senn en Dinand kenden veel van hen bij naam en hebben het bouwproces als één grote ontdekkingstocht ervaren,” vertelt Stefanie. “Als ik een vraag had of er ergens een duimstok was blijven liggen, zetten zij hun bouwhelmen op en snelden richting Lammert, Philip, René, Kees of Henk. Het is een prettig idee dat er gewerkt wordt met een vast team en dat er niet telkens nieuwe gezichten op de buurt en in je woning aanwezig zijn.”

Inmiddels zijn alle 40 woningen aan de Heerenacker opgeleverd en worden de laatste puntjes op de i gezet met het oplossen van de opleverpunten. Stefanie ziet dit vol vertrouwen tegemoet: “De afspraken daarvoor zijn ingepland, dus dat komt wel goed.”

Terug naar project